Skal et ordentlig menneske kunne please?

photo-1535793903079-e2360500cff1

At "please" er et fænomen, der er udbredt i den danske kultur, men ikke har et lige så sigende dansk ord for det.

At please kan udligne dårlig stemning, modvirke konflikter, og det kan strømme som helt autonome impulser fra overlevelsesinstinket, som bevidstheden måske ikke engang er klar over er der.

Fordi vi mennesker er, som vi er, kan evnen til at kunne det, man gør når man pleaser, være meget praktisk at have.

Det kan skabe bevægelighed og elasticitet i vores egne reaktioner, mildne konflikter og skabe forløsning i udveksling og relationer med andre.

Men!

Det er den ondelyneme vigtigt at der er pondus bag evnen til at please.

Og det er der rigtig mange, der oplever noget døje med gennem livet.

Hvis vores kommunikationsmønstre i sociale sammenhænge er bevægelig og elastiske, måske endda intelligente og indsigtsfulde - men uden pondus bag...

Så kan vores indre styrke og kraft nemt komme til kort i mødet med andre, der kommunikerer mere stålsat og direkte end os selv.

Faktisk kunne man gå hen og få det helt elendigt over det - og det dur selvfølgelig ikke.

2100-sideopdeling-1000x120

I henhold til det gode, gamle ordsprog "Kunden har altid ret", er der et klart formål bag en butiksejers vilje til at gøre sine kunder det behageligt.

Butiksejerens ønske er at sælge ting fra sin butik, og have en stabil kundekreds - og i en fysisk butik er det vigtigt at have et godt forhold til lokalområdet.

Derfor vil den stereotype butiksejer med en hvis ro i maven kunne sluge nogle kameler fra sine kunder, fordi formålet er så præciseret - at holde gang i butikken.

Pleasergenet, derimod, beror sig på følelser omkring retten til at være. Så der kan man sige at det ville svare til en butiksejer, der ville gå konkurs, hvis ikke hen lod sig trampe på af samtlige kunder.

(I det her tænkte eksempel leger vi lige, at der ikke er andre muligheder for butiksejeren - for det er der selvfølgelig.)


2100-sideopdeling-1000x120


At please kan ses som et kulturbetinget fænomen, der kommer sig af at vi i det danske (og mange andre) samfund har en autoritetstro, der gør at mange mennesker naturligt nedprioriterer og nedvurderer egen værdi.

Det findes i mange forskellige sammenhænge - internt i familiedynamikker, i #metoo bevægelsens budskaber, på arbejdspladsers sociale hierarkier, i skolegården...

... og det kan være i forhold til at føle sig forkert, værdiløs, dum, fattig, alene, anderledes, sammen med en længsel efter at blive bekræftet i hin eksistens - at pleasergenet tager overhånd.

Så vi kan komme til at grave os endnu længere ind og ned i mønstrene - og det dur selvfølgelig heller ikke!


2100-sideopdeling-1000x120


På mandag starter et onlineforløb, hvor vi tager fat om denne problematik indefra, og siger farvel og tak(!) til mønstre, der pleaser...

... i en shamanistisk healingsrejse ind til den styrke i os, hvor det er fuldstændig naturligt at tage sig selv (helt!) alvorligt.

Det er en pondus, som kan udfordre og frigive selv de mest fastlåste pleasermønstre.


I forhold til emnet for denne email til dig - "Skal et ordentligt menneske også kunne please" - så er det svar, jeg har til dig, både ja og nej.

Først og fremmest NEJ - fordi det at please næsten aldrig er konstruktivt. Undtaget er selvfølgelig situationer, hvor selvudvikling ikke har den store betydning fremfor overlevelse.

Men også JA - fordi det at bruge de kompetencer, der uden pondus ville svare til at please, i en kærlig og stærk bevidsthed - KAN være lige præcis den omsorg, der er brug for.


Tag dig selv (helt!) alvorligt | Shamanistisk onlineforløb

2290-oern-tag-dig-selv-alvorligt-UDEN-TEKST-1600x300

14.-18. december eller forskudt som videoundervisning

I næste uge holder jeg et shamanistisk onlineforløb med tema omkring at tage sig selv alvorligt hele vejen indefra.

Det er en forløsende og åbenbarende rejse ind i de styrkefelter, der giver dig mulighed for at tage dig selv (helt!) alvorligt - og forvente det samme af verden omkring dig.

Tag dig selv (helt!) alvorligt | LÆS MERE


1196-portraet-karina-bundgaard-hvid-og-ren-1200x1200

Kærlige hilsner
Karina Bundgaard

 

0 kommentarer

Der er endnu ingen kommentarer. Vær den første til at skrive en!

Skriv en kommentar